Växthus till pallkrage – Skydda dina odlingar!

I pallkragar kan du odla mycket olika växter och grönsaker, året om. Med ett pallkrageväxthus skyddar du dina växter men förlänger även odlingstiden.  

Ett pallkrageväxthus kommer med en mängd olika fördelar både för dig och växterna. I denna artikel kommer vi gå igenom olika växthus till pallkrage och varför detta sätt att plantera är att föredra. 

Fördelar med pallkrageväxthus 

Det finns en hel del fördelar med ett pallkrage växthus. Först och främst så skyddas dina odlingar tack vare själva taket som växthuset är utrustat med. Du behöver då inte oroa dig över djur som vill åt dina odlingar exempelvis fåglar eller rådjur. Dina plantor får även ett skydd mot olika väderförhållanden, då en del växter är känsligare än andra. Med ett pallkrageväxthus får dina växter ett gott skydd mot både vind och regn.  

Med ett pallkrageväxthus får du även ett mikroklimat som är både varmt och jämnt. Där kan du därför med fördel odla exotiska frukter som kiwi eller vindruvor. Någonting som rekommenderas innan köp är att se till är att taket på pallkragen går att öppna. Under väldigt varma dagar är det viktigt att du kommer ihåg att lufta och låta växterna andas.  

Utöver allt detta så är ett pallkrageväxthus dessutom ett mycket mer prisvärt alternativ och inte heller något som tar upp lika stor plats för dig i trädgården.  

Skötsel pallkrageväxthus 

Skötsel av ett pallkrageväxthus är A och O för att dina odlingar ska kunna växa sig starka och må bra. Mögel kan lätt uppstå om det blir för varmt i pallkrageväxthuset. För att förhindra detta från att hända är det viktigt att du vädrar mycket och ofta.  

Om du sköter om ditt pallkrageväxthus kommer du kunna använda det i många år. Känner du att du odlat klart för säsongen och väljer att ställa undan huset tills nästa säsong behöver du rengöra växthuset ordentligt innan. 

Se till att alla rötter och andra delar från växterna är borta. Om inte så kan det bildas både mögel och svamp i växthuset. Du kan rengöra väggarna och glaset på växthuset med hjälp av ett miljövänligt diskmedel eller en mild såpa. Sedan är det även viktigt att du noggrant sköljer av med vatten så att det inte sitter kvar några rester på glaset. 

När växthuset inte kommer till användning är det bra om du förvarar det i ett förråd, garage eller liknande där det får stå svalt och skyddat. 

Olika typer av växthus till pallkragar 

Ett växthus till en pallkrage blir som ett litet miniväxthus. Det är perfekt för dig som inte har mycket plats på balkongen eller i trädgården. Det finns en hel del olika typer av växthus till pallkragar där du kan välja bland olika storlekar och modeller. På grund av att det finns så många olika typer av växthus så kan det vara svårt att veta vilket som passar just dig.  

Ett alternativ är ett “klassiskt” pallkrageväxthus. De ser nästan exakt likadana ut som ett vanligt stort växthus, förutom storleken på växthuset som är mindre. Dessa typer av pallkrageväxthus brukar även vara lite upphöjda, vilket är ett stort plus då det är ett gott skydd mot oönskade skadedjur. Olika modeller är även försedda med skydd mot UV-strålning.  

Det finns även andra modeller på marknaden som är aningen högre och bredare om du är ute efter ett större alternativ. Dessa växthus kan exempelvis passa dig som vill plantera klätterväxter så de har gott om plats att få växa fritt.  

Vilket växthus du än bör välja i slutändan beror helt på dina behov och hur stort växhus du kommer behöva för just dina växter. Genom att jämföra ett flertal olika modeller på marknaden kan du göra ett bättre val!

Lämna en kommentar