Odla potatis på bästa sätt!

Potatis är väldigt populärt att odla av flera anledningar, men en av de största är att det är väldigt enkelt. Det går att odla potatis minst lika bra på din balkong som i en trädgård. När du väl börjat odla vill du självklart att växterna ska växa sig fina och få fram smakrika och goda potatisar. 

Här nedan kan du ta del av flera tips som kan hjälpa dig och få dig att odla potatis på bästa sätt! 

Odla potatis i trädgården 

Att odla potatis i din trädgård är både smart och enkelt, utan några större förberedelser. Du kan odla flera olika sorters potatisvarianter i Sverige, vilket kan vara roligt för att få lite variation på din plantering. Här nedan kan du läsa mer om hur du planterar dina potatisar på bästa sätt i trädgården. 

  • Din potatisplanta kommer må som bäst av att stå i solen. Potatisen ska även helst stå i en väldrenarad jord. En jord som är tung och som har goda egenskaper att kunna behålla näring och fukt.  
  • Innan du sätter ned potatisarna kan det vara en god idé att gödsla. När potatisen sedan är planterad och under tiden den växer behöver du inte gödsla så mycket.  
  • Potatisen bör sättas ned i jorden när jorden nått 8 grader. Potatis ska placeras cirka 5 centimeter djupt ner i jorden och de bör även ha ett tjockt täcke med jord över sig. Tänk på att alla potatisplantor behöver ett avstånd mellan 20-30 centimeter. Olika sorter kräver olika stor yta för att kunna växa på bästa sätt, kika därför vad som gäller för just din potatissort. Det är främst bra för att de ska kunna växa och på bästa sätt och avståndet minskar även risken för bladmögel.  
  • Vattna kan du göra direkt när du satt ned potatisen i jorden. Det är viktigt att du håller jorden fuktig under hela sommaren. Du fortsätter sedan vattna under hela knölutvecklingen och glöm inte att vattna vid blomning, då det är viktigast att hålla plantan fuktig.  

Odla potatis på balkongen  

Potatis går även utmärkt att odla på balkongen och det kan du göra på en hel del olika sätt. Det är väldigt vanligt att de flesta väljer att förgro potatisen inomhus. Sedan placerar du potatisen i krukor eller hinkar. Såhär odlar du potatis på balkongen på bästa sätt: 

  • Om du använder en hink är det bäst att lägga ett litet lager med lecakulor i botten. Sedan kan du fylla på med ungefär en decimeter jord. Se till att vattna jorden direkt eftersom den bör vara ganska fuktig.  
  • Sedan placerar du potatisen ovanpå jorden. Se till att hålla ett bra avstånd mellan plantorna och inte placera för många potatisar per hink då de behöver en bred yta för att utvecklas maximalt. Potatisen bör även stå på ett ljust ställe. 
  • När potatisen sedan fått groddar, fyller du på med mer jord. Denna process upprepar du tills din hink är fylld med jord.  
  • När det kommer till vattning av din potatis är det bra att du alltid håller jorden fuktig, men inte för blöt. Att vattna några gånger per vecka brukar vara lagom. 
  • När potatisen växt till sig, är det dags att skörda. Du kan enkelt känna när det är dags genom att stoppa ned handen i jorden och känna potatisen som växt. 

Varför bör jag förgro min potatis inomhus? 

Skörden sker betydligt mycket snabbare om du förgror din potatis inomhus. Bladmögel som kan förekomma spelar då inte lika stor roll, du kommer förmodligen fortfarande få dig en mycket fin skörd.  

För att förgro potatisen låter du dem ligga i 4-6 veckor i ett ljust och svalt område. Du ser tydligt när denna process är klar genom att titta på din planta. Har det utvecklas små gröna knoppar på potatisplantan är det dags att plantera dem på valfri plats i hemmet!