Höstplantering i kruka – Så lyckas du med höstens plantering!

Höstplantering i kruka – Hösten är en tid på året som många längtar efter, framförallt efter höstens vackra färger, krispiga luft och högtider. För dig som gillar att dekorera terrassen eller trappan med fina blommor, har du således också många möjligheter att göra detta även när det blir lite kallare ute. 

Så länge du gör rätt av blommor och kombinerar dem på rätt sätt så har du inget att oroa dig över. Vi ger dig några tips på vad du ska tänka på för att verkligen lyckas med din höstplantering i kruka!  

Du har många blommor att välja mellan 

En stor fördel med höstblommor är att de vanligtvis är mer tåliga och du har mängder av spännande och färgstarka plantor som du kan kombinera på olika sätt. Underskatta heller inte gröna växter i olika kombinationer.

Dessa passar ofta bra in med din inredning för att ge lite värme till hemmet under en tråkig och blöt höst om du väljer att låta dem stå inomhus. Besök din blomsterhandel för att hitta en uppsättning av blommor som ger din trapp, balkong eller terrass lite mer färg och liv! 

Vad bör man tänka på? 

För att växterna ska frodas i krukor och för att plantorna ska trivas med varandra så är det viktigt att du gör rätt val av blommor. En vanlig miss som många gör är också att man planterar alldeles för tätt. Detta innebär att blommornas rötter inte har tillräckligt med plats att växa och blommorna kommer därför inte bli så fina. Har du riktigt otur kan detta också leda till att planteringen dör. Här nedan ger vi några goda tips att ha i åtanke inför din höstplantering i kruka.

Välj rätt kruka 

Hur bra blommorna mår kommer också att påverkas beroende på vilken typ av kruka du väljer. Krukan ska gärna ha ett hål i botten så att vattnet kan rinna ut. Hösten bjuder trots allt på ganska många skurar, så det är viktigt att överblivet vatten inte stannar kvar i krukan och tar död på dina blommor om du har dem utomhus.

Lägg dessutom ett lager med lecakulor i botten, vilket balanserar ut fukten i krukan och minskar också risken för att krukan går sönder på grund av frost. Välj gärna en kruka som är tillverkad för att användas utomhus.  

Zink är ett material som är mycket tåligt och passar bra för dina höstplanteringar. Lägg gärna även i lite filtduk, som släpper igenom vattnet och gör att du kan återanvända lecakulorna vid flera tillfällen. 

Rätt blommor för planteringen 

Hösten bjuder på många vackra plantor som du kan införskaffa. Men det är viktigt att du baserar valet på hur kallt det är ute och vart krukan ska stå. Hur mycket skyddar huset från vind eller eventuella regnskurar till exempel? Ljung är ett exempel på växt som tål det mesta och är perfekt att inkludera i din höstplantering. 

De flesta höstväxter är relativt tåliga och kräver heller inte särskilt mycket omsorg. Detta är då en stor fördel för dig som inte har särskilt gröna fingrar. Kombinera mer gröna plantor med rejäla färgklickar och låt dem stå på exempelvis ett planteringsbord. Leta också efter inspiration online om du har svårt att avgöra vilka blommor som passar bra med varandra. 

Dekorera krukan i ett passande hösttema 

Hösten har också många fina detaljer som du kan inspireras av och använda som dekoration i din höstplantering. Varför inte plocka lite vackert tallris, rönnbär som ger krukan ännu mer färg eller några härliga höstäpplen? 

Kombinera gärna lite olika typer av krukor, färger och material med varandra. Detta kommer skapa ett finare helhetsintryck. Ha gärna också lite olika storlekar på dina krukor om du har dem på trappan. Fundera även på hur mycket plats du har på trappan, hur stor planteringen ska vara och basera dina inköp på just detta! 

Lämna en kommentar