Skötselråd för din trädgård

Inlägget presenteras i samarbete med Vepax

Att ha en trädgård är för många både en för- och nackdel. Att kunna använda trädgården när vädret tillåter, ha möjlighet att odla sina egna grödor och kunna njuta av det fina vädret är en stor anledning till att man väljer att bo i hus. Men det krävs också ganska mycket tid för att trädgården ska kunna hållas välvårdad och fin.

Vi ger dig några skötselråd och tips på trädgårdsredskap som du bör investera i och som kommer hjälpa dig med skötseln!

Planera din trädgård och spara tid

Beroende på hur mycket tid du har att undvara och hur roligt du tycker det är att pyssla i trädgården så är det viktigt att du planerar din trädgård därefter.

Om du inte har så mycket tid för skötsel av din trädgård finns det flera saker som du kan göra för att spara tid. En av dessa är att välja plantor som inte behöver underhållas, klippas särskilt ofta och som är lättskötta. En annan är att investera i en robotgräsklippare som kan hjälpa dig att hålla gräsmattan fräsch och nyklippt.

Men trots detta så kommer det att vara några bestyr som du inte kan undvara. Detta är rensning av rabatter, klippning av häcken och även klippning av dina bärbuskar och fruktträd. Om du vill ha mindre saker att göra i trädgården, så kanske det är dags att istället satsa på plantor i krukor eller lättskötta träd som kräver minimalt med underhåll?

Vilka trädgårdsverktyg bör man investera i?

För att underlätta bestyren i trädgården så finns det några verktyg som kommer att göra jobbet enklare. Det är såklart även viktigt att du anpassar valet beroende på hur stor trädgård du har, hur din trädgård ser ut och vilka plantor du har.

En del större trädgårdar kommer att kräva lite mer rejäla verktyg, medan andra endast kräver handhållna verktyg där du kan utföra de flesta bestyr på egen hand. En spade, kratta och gräsklippare kommer att vara nog för de flesta arbeten i din trädgård.

Men om du vill spara tid så kommer lite mer rejäla trädgårdsmaskiner som en åkgräsklippare och lövblås att vara ett bättre val. För dig med en större trädgård så kommer detta också vara en nödvändighet för att du inte ska slita ut kroppen. Dessa två verktyg är goda investeringar, som med rätt slags underhåll håller i många år.

När ska man klippa buskar och träd?

En vanlig fråga från husägare med trädgård är när på året man bör klippa sina buskar och träd. Svaret på denna fråga varierar lite beroende på vilka träd som behöver underhållas och vart i Sverige du är bosatt. Det är viktigt att man inte klipper buskar eller träd när det är risk för frost och där kylan kan skada grenarnas möjlighet att växa.

En tumregel är dock att buskar som exempelvis rosor och klängväxter bör beskäras under våren, för att sedan kunna nå sin fulla blom under sommaren. Mer känsliga träd som fruktträd bör beskäras mellan juni till september. Däremot bör plommon och körsbärsträd beskäras efter skörden och då under sen höst.

Så med rätt planering och skötsel kommer du att få en trädgård som du är stolt över. Du kan spara tid och kan anpassa valet av plantor och land efter hur mycket tid du har att undvara!

Lämna en kommentar