Med lavendel i trädgården får du en uteplats som är mycket dekorativ, som även kan komma till användning i flera områden i hemmet. Lavendels trevliga arom har använts på många olika sätt genom tiderna, att lägga torkad lavendel i en påse bland kläder i din byrå är bara ett exempel.
Vi listar lavendelns användningsområden och hur du kan smycka din trädgård med denna doftande växt!
Var kan jag odla lavendel?
Lavendel är en mycket vacker och lättskött växt som i princip kan sköta sig själv. Den kan planteras i rabatter, köksland, kruka samt kärl och de går även utmärkt att odlas både i din trädgård och på balkongen. Om du planterar din lavendel så den kan stå i ett soligt läge och väldränerad jord så kommer den växa bra och sprida en ljuvlig doft.
En sak att ha i åtanke är att denna växt trivs bäst i klimat som påminner om dess härkomst, det vill säga medelhavsländer.
Frö eller stickling som odlingsalternativ
När du odlar lavendel kan du antingen välja mellan frösådd eller stickling. Fröna bör du så i början av året och det går bra att antingen göra det inomhus, i växthuset eller rätt ner i såjorden. Fröna bör planteras ungefär 0,5 centimeter ner i jorden och det är viktigt att du ser till att den alltid är fuktig tills plantorna börjar växa ut.
När dina lavendelplantor växt sig tillräckligt stora så kan du plantera dem i olika krukor på max 8 centimeter i diameter. Det bästa alternativet då är att byta ut såjorden mot en härlig blandning av sand och blomjord. Sedan låter du dom stå i ett bra och läge där du låter dem stå innan det är dags att plantera ut de igen.
Lavendel går även att föröka mycket enkelt med hjälp av sticklingar. Det bästa tillfället att ta dina sticklingar är på våren när det är dags att beskära din lavendel. Det går även bra att plocka sticklingsmaterial på din lavendel under både sensommar och tidig höst.
Skötsel för lavendel
När du planterat din lavendel så bör den trimmas och beskäras regelbundet för bästa planthälsan. Du kan klippa ner växten på hösten då senast i mitten av september, alternativt på våren när nattfrosten äntligen försvinner.
Denna växt är inte så förtjust att stå blöt, så därför bör du hålla fukt och väta borta. Det kan du göra på ett mycket enkelt sätt genom att använda dig av en torr och mager jord som gärna ska vara sandig. Du bör även vara försiktig med vattningen och att platsen du planterar på har en god dränering.
Vad kan man använda lavendel till?
Blommorna från växten går att torka och om du har planer på att använda dem i bakning eller matlagning bör du vänta med att skörda tills blommorna nästan blommat över och dess kronblad börjar falla av. Detta då det finns mest eterisk olja i dem just då.
Om du istället har planer på att använda lavendel som krydda går det bra att skörda den när som helst under säsongen. Du kan även göra din egen lavendelolja som självklart doftar gott men som även är bra för hälsan på många sätt.
Lavendel kan exempelvis lindra vid insektsbett och ge en lugnande effekt när du har svårt för att somna. Andra användningsområden som lavendel kan komma i bruk är att få bort dålig lukt i skor, förmildra fotsvett och du kan även göra lavendeltvål till hemmet. Med så många goda egenskaper kan du få ut mycket av denna doftande växt. Vad väljer du?