Trädgårdskalender: Träd och buskar

Att ta hand om sin trädgård så den håller fin och fräsch är ett ständigt arbete och kräver underhåll, även när det inte är säsong. När det kommer till träd och buskar i trädgården är det viktigt att både plantering, skörd och underhåll sker under rätt period för bästa resultat. Vi ger dig våra bästa tips till hur du tar hand om dina träd och buskar!

När ska du plantera?

Den bästa perioden att plantera träd och buskar är under viloperioden, vilket är på hösten när löven fallit ner eller på våren precis innan knoppsprickning. Vädret ska helst vara svalt eftersom det då finns gott om vatten, vilket är bra för trädets och buskarnas rötter. Då kan dina träd och buskar enkelt etablera nya rötter på sin nya plats innan sommarens värme kommer.

Träd eller buskar som odlats i krukor eller som odlats på ett annat motsvarande sätt kan planteras året om så länge jorden inte är frusen och om de får rätt skötsel.

Plantera på bästa sätt

Det är viktigt att tänka på att plantera buskarna och träden så att de kan växa så naturligt som möjligt utan att vara i vägen. Rötterna mår inte bra av att stå i vatten så tänk på att de inte borde planteras i sänkor. Det är även bra att gräva en stor grop där du kan plantera ditt träd eller buske.

Denna grop borde vara minst dubbelt så bred som krukan eller emballaget som din planta kommer i och även dubbelt så djup. Det är allra bäst om gropen är fyrkantig eller rektangulär.

Trädens rötter burkar även bre ut sig lika stort som deras grenar. När du planterar ett träd är det viktigt att de får ett bra stöd när de står och växer. Det är bra om du redan innan du planterar gör ett hål med till exempel järnspett och därefter slår du ner ett kraftigt stöd i hålet.

Klipp och beskär dina växter

När du ska klippa och beskära dina växter så finns det en hel del saker att tänka på, för att vara snäll mot växten och behandlar den på rätt sätt.

Klipp minimalt

När du väl börjat klippa är det bäst att du gör rätt från första början, då slipper du framtida problem och massa onödigt jobb. Du ska tänka på att försöka klippa så lite som möjligt. Ta först bort döda grenar, sedan grenar som korsar varandra eller går snett. Om kronan råkar vara för tät så kan hela grenar tas bort.

Beskär i grenklykor

Det absolut bästa sättet att hålla ner storleken på träd är att skära i grenklykor. Träden märker inte av det så värst mycket, blir inte stressade och de svarar inte dig med massor av nya skott. När du ska göra en klyka så är det bäst att kapa bort den längsta grenen och skära ganska nära stammen.

Beskärningstid

Det finns tre olika tidpunkter på året när det är dags att beskära träd. Den mest traditionella beskärningstiden är vårvintern. Det andra alternativet är vårbeskärning. Det tredje alternativet är senhöst efter att träden tappat alla sina löv.

Skördetid för dina buskar och träd

När det väl har växt klart på buskar och träd borde du verkligen ta vara på frukten, kryddorna och grönsakerna som växt sig fina. När augustimånad kommer så är skördetiden inne. Nu kan du se över vad som kan behöva beskäras och även kunna planera inför hösten.

Bortsett från att det är en bra tid att skörda så är det även en bra tid för att beskära dina buskar och träd. Vi hoppas du fått lite nyttiga tips till din nästa plantering. Lycka till!

Lämna en kommentar