Så bygger du växthus! 

Har du planer på att bygga växthus i trädgården, men saknar kunskap om vad för grundsättning du behöver? Vi hjälper dig bygga växthus i din trädgård och vad du bör ha i åtanke innan du sätter igång med ditt bygge! 

Planering av växthus 

Ett växthus i trädgården är en plats där du både kan odla blommor och grönsaker i, och en plats där du och din familj kan umgås. Men innan du sätter igång med ditt bygge så finns det en hel del du behöver tänka på med allt ifrån storlek av ditt växthus till bygglov.  

Det första du bör fundera över är vad du tänkt använda ditt växthus till. Är det en endast en plats för att umgås, för odling eller ska det fungera som både och? Detta kommer påverka hur stort växthus du bör bygga. Hur mycket plats har du i trädgården och vad för slags modeller passar bäst in med ditt närliggande hus? Du behöver även bestämma dig för om du ska ha ett fristående växthus eller ett väggväxthus.  

Bygga själv eller anlita någon? 

Att avgöra om du bör stå för hela bygget själv eller om du bör anlita någon beror helt på dina egna förutsättningar. Har du tidigare vana av att snickra kan du i flera fall bygga ditt växthus själv, men det kan vara en god idé att få hjälp med markarbetet som ofta kräver en grävmaskin. När du monterar ett växthus bör du ha någon som hjälper dig för att göra det betydligt enklare.  

Om du istället vill att bygget ska gå rätt till från början och inte förlita dig på dina egna kunskaper kan du alltid anlita en firma som bygger växthuset åt dig.  

Behövs bygglov? 

Bygglov är någonting du behöver ha i åtanke innan du sätter igång med ditt bygge. Växthus som är mindre än 25 kvaratmeter och är fristående behöver oftast inte ett bygglov, men här finns det andra saker som spelar in.

Ett fristående växthus ses som en komplementbyggnad och dessa har olika regler beroende på kommun. Se därför till att alltid ta reda på vad som gäller i just din kommun. Detta då det blir lättare för dig att undvika senare problem med ditt bygge.   

Sätta upp grunden 

Grundarbetet är helt avgörande för hur bra slutresultatet av bygget kommer bli. Felbyggda växthus kan få fönster som spricker och dörrar som kärvar. Grunden av växthuset behöver grävas ned till ett frostfritt djup och varierar beroende på vart i landet du bor. Om du vill ha växter i ditt växthus som ska överleva vintern behöver du även se till att växthuset har en isolerad grund.  

Att låta växthuset stå på en sockel är ofta rekommenderat då det är både smidigt och effektivt sätt att få upp växthuset på. Dessa har nedgjutningsjärn som gjuts in i betongen, men det är viktigt att du ser till att det inte finns någon lutning åt något håll innan du gjuter plattan.   

Montering av växthus 

När det är dags för monteringen av växthuset bör du alltid läsa igenom monteringsanvisningarna innan du börjar med monteringen av huset. Växthusstommen behöver ha en indragen midja och en överspänd nock när du börjar påbörjar monteringen. När glaset sedan läggs på rättar det till sig då tyngden på glaset gör att måtten blir rätt. Placera sedan takfönstena snett mittemot varandra för att cirkulationen ska bli så bra som möjligt.  

Stommen behöver alltid vara färdigbyggd innan glasen monteras på och glasmonteringen bör alltid bli klar under samma dag. Detta då det finns en stor risk att vinden tar tag i rutorna om det blåser under natten, vilket kan krossa glasen på det halvfärdiga växthuset.

När monteringen är helt klar har du endast det sista steget kvar, vilket är att efterspänna alla muttrar. Detta behöver du även göra med jämna mellanrum för att underhålla ditt växthus inför de olika säsongerna.  

Lämna en kommentar