Sommarens trädgårdstrender! 

Färgglada blommor och växter i all ära, men de senaste årens klimarförändringar har gjort att svenska hushåll fått upp ögonen för att odla ätbara växter för både miljön och plånboken. Detta är en av sommarens trädgårdstrender tillsammans med andra nykomlingar. Vi går igenom allt du behöver veta om de nya trenderna för en blommande trädgård i sommar! 

Odling med ätbara växter 

Att odla ätbara växter står högt i kurs under 2023 då all slags odling i hemmet fått en ordentlig skjuts det senaste året. Man kan se ett ökat intresse för odling generellt i Sverige mycket på grund av en orolig omvärld och ett mer klimatsmart sätt att förhålla sig på. Att odla växter, bär och frukter är inte endast en sysselsättning för trädgårdsintresserade, du kan nu även äta gott direkt från ditt eget hem och till ett mycket lägre pris. 

Förutom ätbara växter som kan användas direkt till matlagning ser man även en ökning när det kommer till att lagra frukt och bär som syrning, saftning och torkning i olika former. För att hålla dina kostnader nere och bli en fena på att odla kan du så frön till växter och föröka dem successivt med sticklingar istället för att köpa nya plantor. Populära växter att försöka med sticklingar är bland annat perenner och krukväxter. 

Sommarens färger 

Färger som trendar i år fortsätter att vara olika pastellfärger med lite mer fokus på rosa, persika och ljusgult. Detta kompletteras även av mer subtila, vita toner för att bevara en naturlig atmosfär i trädgården.  

För de som vågar och vill få in ännu mer färg i trädgården kan man se en ökning av blommor i bland annat vinrött, plommon och terrakotta som kombineras med gröna växter för en mer intensiv och färgrik trädgård. Våga blanda och matcha olika blommor och växter för en personlig och mysig trädgård. 

Ökat intresse för kompostering och återanvändning 

Förutom ätbara växter för att vara klimatsmart finns det idag även ett ökat intresse för kompostering av trädgårdsavfall. Både för att minska kostnader och kunna bidra till hållbarhet har vi blivit mer målmedvetna att kunna återföra resultatet av våra odlingar och göra vår egen jord istället för att behöva köpa den.

Idag skapar vi även nya trädgårdsprojekt med återvunna material och någonting som tros få ett genomslag under året är att späda och vattna med urin som näring. 

Urin är både näringsrikt och snabbverkande och därför ett alternativ till annan växtnäring som är flytande till din trädgård. Att använda utspädd urin berikar kvävefattig gödsel och kan användas både till rabatter och frilandsodling.  

Få in naturen i trädgården 

Naturens betydelse för oss idag innebär även att detta kan speglas i trädgården. Med ett ökat naturintresse och att vistas utomhus kan vi även se denna trend runt om i trädgårdar. En bit av gräsmattan kan göras om till äng, och stenbeläggningar börjar nu bytas ut mot mer grönt.

Formklipp gärna dina växter i en stram design och köp hem inbjudande föremål för djurlivet som exempelvis hus för igelkottar, fågelholkar eller fågelbad.  

Att få din trädgård att kännas lite vildvuxen och inte lika planerad ger en känsla av lummig trädgård och förbättrar den biologiska mångfalden i trädgården. Att använda många och olika växter både i krukor och plantering i jorden ger dig små utomhusområden som tillsammans ger en grön och livlig känsla. 

Gröna krukväxter 

Tidigare års trend med gröna krukväxter håller i sig även i år både inomhus och utomhus. Att investera i mer gröna växter ger ett harmoniskt och tilltalande intryck, samtidigt som de är snygga att matcha med möbler och annan inredning.

I år ser man även mer blommande krukväxter i trädgårdar som hibiskus och bladkaktusar som är ett fint inslag till ätbara växter och blommor i färg. 

Lämna en kommentar