Vanliga misstag du gör i trädgården under våren! 

Vanliga misstag du gör i trädgården – Under våren är det vanligt att du behöver plantera, beskära, byta kruka och ordna med andra bestyr i trädgården för friska och starka växter. Är du, som många andra osäker på vad du behöver göra i god tid innan säsongen för att dina växter ska bli väl förberedda när vårens strålar tittar fram? Vi listar vanliga misstag du gör i trädgården under våren och goda lösningar på dem!  

Man vattnar inte upp nog inför vintern  

Ett misstag som många gör är att man inte vattnar vintergröna växter nog inför vintern så att det finns ett förråd att ta ifrån när solen dyker upp. Några växter som är känsliga för vårsol är exempelvis buxbom, tujor och lagerhägg. När dagarna blir varmare innebär det inte att nätterna är lika varma, den kalla temperaturskillnaden gör att det blir svårt för växterna att förstå temperaturen, vilket gör att de inte hänger med och de kan därför lättare torka ut.  

Man kontaktar anläggare för sent 

Det är vanligt att man tänker på att anlägga en gräsmatta eller kontakta en designer för trädgårdar först när solen hunnit titta fram. Detta är dock i de flesta fall alldeles försent då många anläggare redan är fullbokade och man då kommer behöva vända sig till andra, dyrare lösningar som inte alltid blir så lyckade. 

Börja därför istället planera hur du vill att din trädgård ska se ut redan under vintern och boka upp trädgårdsdesigners eller anläggare i god tid för att du ska få din drömträdgård lagom till våren. 

Man täcker inte över växterna 

Det är viktigt att täcka över vintergröna växter för att skydda dem från vårsolen som är väldigt stark. Solens strålar är starka samtidigt som jorden är frusen, vilket leder till att dina växter inte kommer få tillräckligt med vatten. Detta leder till att bladen torkar och i en del fall så dör hela din planta. Växter som är extra känsliga för vårsolen är idegran, liguster, buxbom och lagerhägg. 

Täck dina känsliga växter med en skuggväv mellan februari och april för att vara säker på att dina växter står skyddade. 

Du beskär växterna fel 

Många tror felaktigt att alla växter mår bra av att beskäras under vårkanten, men här är det viktigt att du läser dig in på dina växter du har i trädgården och vad de behöver. Olika växter beskärs under olika årstider och beroende på vad man vill åstadkomma. En del växter bör dessutom inte beskäras alls.  

Alla växter, buskar och träd behöver underhållas enlig sin egen art, men det är vanligast att beskära växter under vårkanten, och formklippa dem under antingen sommar eller höst, men här finns det flera undantag som exempelvis körsbärsträd och lönn. 

Planera istället för att ha för bråttom 

Köp aldrig alla dina växter och blommor på en och samma gång för att få fram en fin trädgård så snabbt som möjligt. En fin och frisk trädgård behöver en god planering och här behöver du ha ett flertal olika faktorer i åtanke innan du gör dina köp.  

Se över din trädgård och dess yta. Vilka platser har skugga och vilka har sol? Är det någon specifik plats i din trädgård där vinden blåser hårdare på? Här behöver du köpa växter som mår bra i de lägen du tänkt att de ska stå. Om du dessutom har tänkt att en del av din trädgård ska bestå av kryddor eller grönsaker behöver många sorter sås inomhus redan under vintern för att vara redo att planteras under vårkanten.