Göra eget nässelvatten – skapa din egen ekologiska näring till växterna!

Nässlor är en fantastisk växt med många egenskaper. Det går att äta, är en perfekt barnkammare för insekter samt kan användas som gödning till dina växter. Nässlor är faktiskt ett riktigt bra gödselmedel som det dessutom finns gott om! De är fulla av spårämnen och mineraler som stärker och ger ett bra näringstillskott till trädgårdens växter och krukväxter! Nässlor har ett högt innehåll på kväve vilket är riktigt bra under plantors tillväxtfas eftersom de hjälper bladtillväxten. Nässelvatten är gynnsamt för i princip alla olika typer av växter. Värt att nämna är att blommande växter kan, om de får för mycket kväve, förskjuta blomningen. Av den anledningen rekommenderas att vattna med nässelvatten endast en gång i veckan.
Plantor kan även ha kvävebrist – vilket är ett tecken på att nässelvatten kan vara ett riktigt bra tillskott. Detta märker du genom att plantorna blir ljusare och tillväxten avtar.

Så gör man nässelvatten

För att göra nässelvatten gäller det att få ut alla nyttigheter från nässlorna in i vattnet för att göra det så näringsrikt som möjligt. Det första du behöver göra är att samla på dig nässlor. Mängden beror på hur mycket nässelvatten du vill göra. Desto mer nässlor per hink med vatten, desto mer koncentrerat nässelvatten. Efter du samlat på dig en bunt med nässlor placeras dessa i en stor behållare, som en hink eller en tunna. Sedan fyller du på tillräckligt med vatten så nässlorna täcks. Efter du gjort det låter du behållaren med vattnet och nässlorna stå några dagar. Rör om då och då för att se till att det blandas ordentligt. Efter tre dagar passerat är nässelvattnet redo att användas. Här kan du välja att antingen sila bort själva nässlorna från vattnet eller låta de ligga kvar. Lämnar du kvar växtdelarna kan du bygga vidare genom att fortsätta fylla på med vatten allt eftersom. I detta fall kan du använda samma omgång i ett antal veckors tid.

Användningsområden

Det rekommenderas att vattna dina växter med nässelvatten en gång i veckan. För att få en balanserad blandning rekommenderas att blanda 1 del nässelvatten till 9 delar vatten. Om du är osäker på om du gjort tillräckligt stark blandning på nässelvattnet, går det att istället blanda nässelvattnet med vatten tills färgen på vattnet liknar te. Nässelvattnet blir ett bra näringstillskott till dina växter och kommer hjälpa dem växa sig stora och starka.

Tips

Istället för att blötlägga nässlorna som de är går det att lägga dem i en stor nätpåse. Påsen kan sedan knytas ihop och hängas i en hink med vatten, likt en tepåse. Detta gör nässelvattnet enklare att sila. Istället för att röra om då och då kan du doppa ner nätpåsen i vattnet då och då.
Om du vill skynda på nedbrytningen av nässlorna för att få ditt nässelvatten snabbare kan du finfördela nässlorna innan de blötläggs. Om du vill ha tillgång till nässelvatten året runt går det även bra att torka nässlorna för att sedan genomgå samma process som med färska nässlor för att få nässelvatten.