Ogräs i gräsmattan – Bli kvitt ogräset

Ogräs i gräsmattan – När sommaren kommer och värmen och solen gör sig påmind får ogräset näring. Att det växer ogräs på vår gräsmatta och i våra rabatter är inte speciellt trevligt och det känns omöjligt att bli kvitt det. Det finns en hel drös med knep att ta till för att bli kvitt detta oönskade som växer där vi inte riktigt uppskattar det. Allt från gamla heliga klassiska husmorsknep till nyare, modernare redskap och verktyg samt olika kemiska bekämpningsmedel. Det kan kännas hopplöst att bli kvitt ogräs, men ha tålamod. Nu kan även du bli kvitt ogräs för gott på din gräsmatta och i trädgården.

Ogräs sprider tusentals frön

Ogräs är växter som slår rot på platser där vi inte önskar och dess främsta egenskap är att de har en förmåga att ta all viktig näring från de våra odlade växter. Ogräs återfinns i främst två typer vid namn fröogräs och rotogräs. Dessa båda har en förmåga att producera och sprida frön där rotogräs även kan spridas via sina rötter. Vid tillgång till solljus, vatten och en god dos av näring kan ogräs fortsatt spridas och ta överhand där vår gräsmatta och andra planterade växter i vår trädgård kan komma att falla offer. Allt fler söker möjliga metoder att ta till för att bekämpa ogräs och det finns en hel drös att ta till. Allt från klassiska husmorsknep, till olika verktyg, redskap samt olika bekämpningsmedel kan även du få bukt med ogräset.

Bli kvitt ogräs i gräsmattan

Att bli kvitt ogräs kan kännas tufft och som en evig process utan ett faktiskt slut. Det finns ett flertal tips och redskap att ta till i jakten på att bekämpa och bli kvitt ogräs och knepen varierar från allt till att plocka ogräset, att hälla kokande vatten eller ättika på det eller att använda sig utav grovsalt för att störa ogräset till att slutligen ge upp. Ytterligare tips som återfinns från personer inom trädgårdsbranschen är nyttjandet av såväl en robotgräsklippare eller att klippa gräsmattan tre gånger eller mer i veckan för att störa och trötta ut ogräset och mossan som växer på din gräsmatta. Bortom detta finns även en bred marknad för olika bekämpningsmedel. Har du stora problem med att ogräs fortsatt växer på din gräsmatta finns det en metod att ta till, men som kräver något mer tålamod från dig. Att rensa samt elda upp fjolårets gräs är en effektiv metod att ta till innan plantering av nya gräsfrön som kan öka dina chanser till att hålla oönskat ogräs borta. Detta bör göras i relation till att du efter rensning gödslar gräsmattan för att förse denna med viktig näring. Kom ihåg att du vid plantering av gräsfrön bör välja en tålig gräsfröblandning och detta sägs ge bäst effekt om plantering sker på hösten eller våren.

Rensa bort ogräset under våren

Ogräs har en förmåga att fortsätta sprida sig. Det finns två typer av ogräs i form av fröogräs samt rotogräs. Fröogräs och dess förökning sker via en förmåga att sprida frön för fortsatt etablering och spridning medan rotogräs sprids via såväl frön som genom skapandet av rötter, skott eller jordstammar. Väl beslutsam att bekämpa ogräs uppmanar experter inom området att detta görs bäst och mest effektivt under våren. Under tidig vår har ännu inte ogräset vaknat och fått möjlighet att spridas och därmed är det mest effektivt att rensa ogräs på våren. Låt inte ogräset vinna, bli kvitt det idag och få en friskare gräsmatta.

Länkar och referenser:

https://www.olleberg.nu/vanliga-frgor