Magnolior i trädgården – vackert magnoliaträd ger vacker trädgård

Magnolior är vackra träd som blivit alltmer populära runt om i trädgårdar i Sverige. Magnolian är en mycket gammal växtart som är känd för sina vackra vita och lila blommor. De härstammar från Nord- och Sydamerika och kan även ses på olika platser i Asien.

Vi listar hur du planterar magnolior i din trädgård och hur du underhåller dem på bästa sätt!

Plantering av ett magnoliaträd

För att ditt magnoliaträd ska kunna växa sig fint, är det bäst om det placeras på en plats där trädet får tillgång till både sol och lite halvskugga. Någonting som du bör tänka på är att den helst inte ska stå i väldigt blåsiga lägen för att kunna växa optimalt. Placeringen av magnolian är därmed viktig, men du behöver även se till att platsen inte är för torr.

Vilken jordtyp?

Jorden som du behöver plantera magnolian i ska helst vara porös och mullrik med ett lågt PH-värde. Ett bra alternativ är att du blandar den nuvarande jorden med rhododendronjord och lövkompost, för att få trädet att växa fint och få den näring trädet behöver.

Plantering

Att planteringen sker på exakt rätt sätt är viktigt när det kommer till alla växter och blommor och magnoliaträd är inget undantag. Börja planteringen med att gräva en grop som är ungefär 70 centimeter djup, både lång och bred. Sedan placerar du magnolian i hålet tillsammans med jorden.

Någonting att ha i åtanke är att inte trycka till jorden för hårt runt om magnolian då denna växt har väldigt känsliga rötter. Det är även viktigt att trädet vattnas regelbundet under hela säsongen och även rikligt då magnolian är väldigt känslig för torka.

Ta hand om magnolian under hösten och vintern

När vintern och kylan kommer är det viktigt att du sköter om magnolian på bästa möjliga sätt. Om du har ett nyplanterat träd kan du förvara plantan i ett svalt och mörkt område exempelvis ditt garage och du kan sedan ta ut trädet och plantera det ute igen under våren. Du kan självklart låta ditt träd stå kvar på växtplatsen. Då finns det en hel del saker som kan vara bra att tänka på för att hålla trädet skyddat.

Under vinterhalvåret är det bra om du placerar ett tjockt lager med löv under och runt om plantan. Löven kommer skydda trädet från kylan och med tiden kommer det ge bra med näring till ditt träd. 

Beskäring av magnolia

En magnolia behöver inte beskäras då de är väldigt formstarka. Däremot om du önskar att ta bort en gren eller korta ner den så går det utmärkt. Bästa tiden att göra detta på är under perioden juli till september.

Olika sorter av magnolia

Det finns olika typer av magnolior där en del är mer härdiga än andra, här nedan ska vi kika närmre på de olika typerna och

Japansk magnolia – är en av de härdigaste sorterna. Den behöver dock flera år på sig för att kunna växa sig fin och stor. Men den långa väntan kommer vara värt det när du har ett högt och vackert träd som kan stå emot de flesta väderlekar.

Buskmagnolia – är en tät och bred buske som, liknande den japanska magnolian även är en väldigt härdig sort.

Stjärnmagnolia – denna sort är känd för sin starka doft. Träden börjar blomma väldigt tidigt och de vackra vita blommorna börjar blomma redan i april. Denna typ av magnolia är däremot inte lika härdig och kommer behöva ett ordentligt skydd under våren.

Det finns självklart många andra sorter av magnolior som du kan välja mellan. En god idé är därför att du väljer en sort som passar för just dig och din trädgård.

Lämna en kommentar