Så fungerar hydroponisk odling – Odla utan jord! 

Är du nybörjare när det kommer till plantering, men har ett nyfunnet intresse av att börja plantera växter inomhus kan hydroponisk odling vara ett perfekt första steg. Hydroponisk odling innebär att du odlar dina växter utan jord och bevattning och istället kan plantera helt vattenbaserat. Men hur fungerar hydroponisk odling och vad har du för odlingsalternativ? 

Vad är hydroponisk odling? 

Hydroponisk odling är en populär typ av odling där du planterar växter helt utan jord där planteringen istället sker helt vattenbaserat. När du odlar växter hydroponiskt så kommer rotsystemet i direkt kontakt med näring och vatten utan att jord behöver användas alls. Detta sätt att plantera på minskar risken att dina växter dör eller torkar ut på grund av näringsbrist, någonting som lätt kan ske när du odlar direkt ned i jorden. 

Fördelar med hydroponisk odling 

Hydroponisk odling är idag vanligt för många hemmaodlare eller nybörjare då planteringen sker på ett roligt och nytänkande sätt. Denna typ av odling passar den som vill kunna odla kryddor, växter och frukter på ett så okomplicerat sätt som möjligt. En av de stora fördelarna med hydroponisk odling är just att det är så otroligt enkelt, vilket gör att det är optimalt för nybörjare och de utan tidigare erfafenhet av odling. 

Detta hydroponiska sätt att plantera dina växter inomhus gör att du får friska och starka växter utan att de behöver speciellt mycket underhåll. När du odlar hydroponiskt odlar du dessutom utan att använda dig av en större markyta, vilket främjar en hållbar utveckling.  

Vilka växter kan du plantera? 

När du börjar med en hydroponisk odling kommer du snabbt märka att du kan odla näst intill vad som helst som växer ovan jord. Några favoriter är snabbväxande bladgrönsaker som kål, basilika, koriander och persilja, men du kan även odla frukter och grönsaker som chili och tomater eller blommor såsom pelargoner.

Tänk dock på att välja plantor med ungefär liknande näringsbehov och utvecklingstid för bästa resultat om du är ute efter att odla olika växter i samma odlingssystem. 

När du odlar hydroponiskt får du ekologiska och egenodlade kryddor och grönsaker som smakar mer och som ger ditt kök ett lyft. Det är även en fördel att odla ätbara plantor istället för att köpa dem, som visar på en positiv inverkan på miljön.  

Vad behöver du för att börja med hydroponisk odling? 

Det lättaste sättet att börja med hydroponisk odling hemma är att köpa ett startkit med odlingsplatser, specialnäring, odlingspluggar och pluggkorgar. Om du tänkt börja din odling vintertid kan det även vara en god idé att investera i en växtbelysning om det inte medkommer i ditt startpaket. Detta är allt du behöver för att starta och sedan behöver du endast underhålla dina växter med vatten och näringslösning.  

Det viktigaste när du planterar är att själva rötterna på plantorna kan nå ned till vattnet, men se även till att du byter vattnet helt och hållet och diskar odlingslådan med jämna mellanrum för att undvika algbildning.

Rötterna på plantorna behöver olika mängd näring beroende på vart de befinner sig i sin tillväxtfas, men vanligtvis så bör du fylla på med näring samtidigt som du fyller på vattnet, vilket i regel är var 14:e dag.  

Ett exempel på ett hydroponiskt startkit är Akarina 01 Hydroponisk odling som är en odlingskruka med en design i form av en bordslampa. Odlingskrukan har tre olika odlingsfack med totalt fyra planteringshål som gör att du kan plantera många olika bladväxter i en och samma odling.

Lampan som kitet är utrustad med har en inbyggd och energieffektiv LED-belysning som gör att din odling får en optimal tillväxt inomhus och en jämnt fördelad ljusfördelning. 

Lämna en kommentar