Så beskär du buskar och träd under JAS-perioden! 

Under JAS-perioden, juli, augusti och september bör beskärning ske av de flesta buskar och träd vi har i våra trädgårdar. Att beskära sina växter gör att de får en bra form och för att tillväxten ska begränsas under resten av året. Vad bör du tänka på när du ska beskära träd och buskar under JAS-perioden och vad kan du få för resultat? 

Varför bör du beskära dina buskar och träd? 

Varje år bör du beskära dina buskar och träd i din trädgård av ett flertal olika anledningar. Beskärning ger en ny och frisk tillväxt till dina växter och gör att du får bort skadade och döda grenar som kan leda till sjukdomar för trädet. När du beskär blir dina buskar och träd även luftigare, vilket ytterligare minskar risken för skadedjur och sjukdomar på dina grenar. 

Förutom en starkare och finare gren får du dessutom en mycket finare form på din växt inför växtperioden som resulterar i mer frukt och bär på dina nya, friska grenar.  

Varför är JAS-perioden optimal för beskärning? 

Om man tittar långt bak i tiden brukade man beskära både päron-och äppelträd under vårvintern, dels för att det var lättare att komma åt grenara i träden, men även på grund av att det var under den perioden som trädgårdsmästare hade tid för beskärning. Man har dock på senare år kunnat se att växterna mår bättre av att beskäras under JAS-perioden, juli, augusti och september. 

Om man även vill forma och begränsa storleken på sin växt är JAS-perioden en bra tid då tillväxten börjar stanna av i motsats till vårperioden då nya skott stimuleras av att du klipper grenen. Denna stimulans uteblir under sommar och höst, vilket gör att resultatet av din beskärning under denna tid kommer hålla längre.  

Det finns dock de växter och träd som inte bör beskäras under JAS-perioden. Små, unga och nyplanterade buskar och träd bör inte beskäras, då de behöver den kraft som tillväxten har för att de ska kunna skapa ett starkt rotsystem.  

Vad för verktyg behöver du? 

När du ska beskära träd och buskar kommer du behöva rätt verktyg för att göra jobbet så enkelt och roligt som möjligt. Se därför gärna till att du har en grensax för grövre grenar, en sekatör och en grensåg. Verktyg som du bör undvika är bland annat snickarsågar eller fogsvans då de har en tendens att ge fula snittytor. 

Hur beskär du på bästa sätt? 

Det finns ett flertal tips på hur du beskär dina växter på bästa sätt, men detta beror även på den typ av växt du tänk beskära. Några grundläggande beskärningstips är att börja med att klippa bort alla skadade och döda grenar. Skär bort svaga och något tunna grenar som ligger intill varandra eller in mot själva kronan. Korta även av långa skott som skadar helhetsintrycket av din buske eller ditt träd.  

Lägg alltid snittet på en plats där ditt träd eller din buske har god förutsättning till ny tillväxt. Detta kan exempelvis vara ovanför en sidogren eller ung knopp som riktas utåt från trädets stam. 

Beskära buskar vs träd 

Om du vill föryngra din bärbuske bör du klippa bort cirka en tredjedel av din växt nere vid marken för att sedan året därpå klippa bort nästa tredjedel och så fortsätter du årligen. Det går visserligen att beskära hela växten på en och samma gång, men det ger din buske en större påfrestning.  

För fruktträd bör föryngringsbeskärning ske genom att klippa bort ungefär en tredjedel av vattenskotten, vilket är de grenar som står rakt upp och klipp även ned gamla och skadade grenar på samma gång, samt de som går i kors. Detta gör att trädet hinner återfå sin balans och skapar bättre förutsättningar för mer frukt.

Om du beskär träd för mycket skjuter trädet upp för mycket nya skott med grenar som inte kommer bära någon frukt. Detta tar bara onödig energi från trädet, så lagom är alltid bäst när det kommer till beskärning av framförallt päron-och äppelträd. 

Lämna en kommentar