Plantering av lökar och knölar

I samarbete med impecta.se

Plantering av lökar och knölar är en spännande och givande aktivitet som ger möjlighet att skapa färgsprakande blomsterarrangemang och vackra trädgårdar. Lökar och knölar är små förvaringsorgan som innehåller näring och energi för att växten ska kunna överleva och blomstra. Om du vill hitta bra lökar och knölar att plantera, kolla då gärna in Impecta. För att lyckas med planteringen, fortsätt läsa!

Välj rätt tidpunkt

Lökar och knölar planteras vanligtvis på hösten för att ge dem tillräckligt med tid att etablera rötter innan de börjar växa på våren. Vissa lökar och knölar kan också planteras på våren, men se till att göra det så snart jorden är frostfri och lämplig för plantering. När du sedan ska plantera, se till att förbereda jorden. Det görs genom att gräva upp den och lossa upp den för att förbättra dränering och luftcirkulation. Blanda gärna i kompost eller annat organiskt material för att ge växterna extra näring.

Välj rätt plats

Välj en plats i trädgården som får tillräckligt med solsken för de växter du planterar. Många lökar och knölar trivs bäst i soliga eller delvis skuggiga lägen där de får tillräckligt med ljus för att blomstra ordentligt. Sedan gäller det att du planterar dem på rätt djup. Gräv hål i jorden som är tillräckligt djupa för att täcka lökarna eller knölarna med ett lager jord ovanpå. Som en allmän riktlinje bör du plantera lökar och knölar ungefär 2–3 gånger djupare än deras egen höjd. De ska även ha utrymme mellan sig. Det så att de får plats att växa och utvecklas. Avståndet kan variera beroende på växtens storlek, så se till att följa rekommendationerna för varje specifik växtsort.

Vattna och sköt om

Efter plantering är det viktigt att vattna lökarna och knölarna ordentligt för att hjälpa dem att etablera rötter. Håll jorden fuktig men inte blöt under den första tillväxtperioden. Ge även regelbunden näring för att stödja en hälsosam tillväxt och blomning.

Lämna en kommentar