Plantera rosbuskar i trädgården!

Rosbuskar är både vackra och lättskötta växter att ha i trädgården. Oavsett du väljer att plantera en frodig buske, rosor som klättrar eller en vacker rosrabatt behöver de rätt skötsel för att växa sig stora och starka. Vi går igenom allt du behöver veta för att plantera rosbuskar i trädgården!  

Att plantera rosor i trädgården 

Att plantera en rosbuske i trädgården är en vacker utsmyckning som både skyddar och ramar in din tomt. Det finns en hel del olika rossorter du kan välja mellan att plantera med allt ifrån klättrande rosor, buskformiga eller marktäckande beroende på vart du vill placera dem. Du kan exempelvis välja att placera din rosbuske vid ett staket, intill en vägg eller pergola och du kan med fördel även blanda olika rossorter och färger.  

Skötselråd när du ska plantera din buske 

Alla rostyper är inte lika tåliga, en del är mer ömtåliga, och en del blommar endast på sommaren. Välj därför ut den typ av rosor som du vill plantera utifrån hur mycket tid du har för skötsel. Någonting som de flesta rossorter har gemensamt är att de önskar en placering med mycket sol, ända upp till 6 timmar om dagen om möjligt. Plantera dem gärna även på en plats som är vindskyddad. Se dessutom till att skydda grenarna på rosbuskarna från den starka vårsolen med skuggväv. 

De flesta rosbuskar vill ha en näringsrik, mullrik och en lerhaltig jord för att må som bäst. Jorden bör vara jämnt fuktig, så om du tänkt plantera din rosbuske intill en husvägg kan det bli varmare och torrare då regnet ofta inte når jorden där. Tänk då på att vattna din rosbuske ofta för att den ska kunna växa sig stark och stor. 

Några rossorter som bland annat vresrosor och pimpinellrosor föredrar en mer torr och sandig jord, men gemensamt med andra rostyper är att jorden bör bytas ut om det tidigare vuxit rosor på den plats du ska plantera dem.  

Beskärning av rosbuskar 

Olika rostyper kräver olika beskärning. Men ett generellt tips som gäller alla rosbuskar är att du bör ta bort döda toppar och grenar samt ta bort inåtväxande grenar. När du ser att skadade eller vissna blommor finns på busken, klipp då bort dem för att underlätta ny blomning.  

Vanliga rabattrosor bör beskäras hårt varje år under våren när björkarna börjar få så kallade musöron. Skär ned dem till ungefär 10-40 centimeter ovan jord.  

Klätterrosor beskärs även dem på våren, men tänk på att inte klippa av årsskotten på de blommor som blommar på gammal ved. Om du gör detta så kommer inga nya blommor året därpå. Putsa klätterosorna lätt och klipp in om du ser att växten blivit för yvig.

För moderna buskrosor så bör du vara ytterst försiktig när du beskär dem. Korta endast in grenarna till 50 centimeter under vårkanten.  

Så planterar du ut din rosbuske 

Börja med att välja ut en solig plats som du vill plantera din rosbuske på. Innan du planterar ut din växt i trädgården, låt plantan stå och suga åt sig vatten ungefär 30 minuter så den är tillräckligt fuktig. Du kan plantera ut din buske under hela sommaren, men många väljer att plantera under våren för att få en fin planta under sommarmånaderna.  

Gräv en djup grop på ungefär 50-60 centimeter lika djup som bred och blanda den befintliga jorden med lika delar kogödsel och rosjord. Placera din rosbuske och rosens förädlingsställe ungefär 10 centimeter under mark för att inte få mycket rotskott. 

En del rossorter behöver 2-3 meters avstånd från andra plantor för att må och växa som bäst, medan andra klarar 40-50 centimeters mellanrum. Läs på om just din rosbuske innan du sätter igång med planteringen. Fyll slutligen på med resterande del jord och tryck ned jorden försiktigt runt växten och vattna. 

Lämna en kommentar