Odla smultron – för fina plantor i trädgården! 

Få smaker är så pass förknippade med sommar som smultron. Dessa små, röda bär är inte speciellt svåra att underhålla så länge planteringen sker på rätt sätt. Hur planterar du smultron på bästa sätt och när kan du förvänta dig skörd? Odla smultron med några få, smarta knep för goda bär i trädgården! 

Vad är smultron? 

Smultronplantan kan liknas vid en tät buske på cirka 20-30 centimeter hög och bred. Växten har små, vita blommor och kan delas in i olika sorter av smultron som exempelvis parksmultron, trädgårdssmultron eller skogssmultron. Totalt finns det 12 olika sorter av smultron och plantan tillhör rosfamiljen. Smultron förekommer och trivs i hela Sverige förutom i fjälltrakter.  

Parksmultron ger stora och goda bär som revar sig till ett marktäcke och blommar under högsommaren i Sverige. Skogssmultron däremot, ger skörd tidigt under säsongen från ungefär midsommar och några veckor fram. Kort och gott kan man dock förvänta sig färdiga bär fram mot sommaren om planteringen sköts på rätt sätt. 

Hur planterar jag smultron? 

Börja med att så inomhus i grund såjord i kruka mellan mars och april månad. Tryck fast fröna i jordytan och täck över krukan med plast för att behålla fuktigheten. Grotiden ligger på cirka 2-3 veckor och när du ser att plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är några centimeter hög kan du plantera växten i trädgården. Tänk dock på att vänta tills frostrisken är över.  

När du ska plantera smultron i trädgården så är det första du bör göra, att rensa platsen från ogräs. Använd dig sedan av planteringsjord tillsammans med kogödsel, då smultron trivs när jorden är mullrik. Tänk dock på att smultronplantan inte trivs med tomater, potatis eller kålväxter så plantera dem gärna en bit bort från dessa växter.  

Sätt plantan på samma djup som de varit planterade i krukan inomhus och plantera dem med cirka 30 centimeters mellanrum för att få bär. Vattna ordentligt i början och vattna även rikligt under bärsäsongen som normalt sett pågår i juni och juli månad. 

Skötsel 

När planteringen väl är klar och utförd på ett korrekt sätt så behöver du inte göra speciellt mycket för att underhålla växten. Smultron planteras både som marktäckare och kantväxt och får lätt spridning när den väl har börjat växa. Smultron är en perenn växt vilket innebär att den kommer tillbaka år efter år, men efter 4-5 år är det en god idé att föryngra plantorna genom att plantera revplantor eller genom delning.   

Smultronbären får som allra godast smak om de planteras där det är mycket sol, men tål även halvskugga. Plantan tål dessutom viss torka när växten är väl etablerad, men det bästa är dock att den aldrig blir riktigt torr.  

Se till att gödsla området årligen för en fin skörd, men undvik att gödsla med mycket kväve då det resulterar i bladmassa istället för bär.  

När sker skörden? 

Skörden ser lite olika ut beroende på vilken smultronsort du planterar men vanligast är mellan juni och juli. En del plantor klarar sig dock ända fram till första frosten. Smultrons söta och goda smak tillkommer precis innan bären är fullt mogna, så för bäst smak bör du inte plocka bären för tidigt under säsongen.  

Finns det någonting att undvika vid odling? 

Då smultronväxten är en lättskött växt är den relativt fri från sjukdomar och skadedjur. Smultronlövbaggen kan dessvärre angripa plantan och äta bladen, speciellt under torrare somrar. Om du vill undvika att detta sker kan du med fördel spraya såpvatten på plantan några gånger innan blomningen.  

Både sniglar och fåglar tycker om smultronbären när de väl har mognat, så se till att du har detta i åtanke och plocka bären innan de hinner äta dem.   

Lämna en kommentar