Tips för dig som ska odla i pallkrage

Att odla i pallkrage är både ett enkelt och praktiskt sätt att odla på och kommer med ett flertal fördelar. När du odlar i pallkrage slipper du ogräs, det är skonsamt för din rygg och du kan dessutom förflytta din odling under tiden den växer.

Med några få tips och trix kan du få dina växter att växa sig fina och stora och det bästa av allt? Du behöver inte ens ha en trädgård! Här nedan ger vi dig flera tips och saker som kan vara bra att tänka på när du odlar i en pallkrage.

Olika typer av pallkragar

Beroende på vad du ska odla för något, kan det behövas olika storlekar på pallkragarna. Pallkragar är stapelbara. Det betyder att du kan köpa flera stycken och sedan placera de uppe på varandra för att få önskad höjd. Höjden kan vara viktig att tänka på beroende på vad för något som ska odlas. Om du ska odla grönsaker eller kryddor med ett litet rotsystem så går det väldigt bra att använda en enda pallkrage. Om du däremot ska odla grönsaker med ett ganska stort rotsystem så kommer det behövas två eller tre som du kan stapla på höjden.

Pallkrage i trädgården

När du placerar en pallkrage i trädgården finns det en del som kan vara bra att tänka på. Här nedan ger vi dig de vanligaste tipsen för placering och odling.

  • Det är en bra idé att placera pallkragen där odlingen får tillräckligt med solljus. För att din odling ska bli så lyckad som möjligt kommer växterna behöva ca 6-7 timmars solljus varje dag.
  • Gör en blandning av jorden som ska sättas i pallkragen, exempelvis en blandning av kogödsel och naturgödslad planteringsjord. Olika växter växer bäst med olika slags gödsel, ta därför reda på vad som är bäst för just det du ska odla.
  • Jämna ut marken med markväv där din pallkrage ska stå.
  • Tillför ny näring i jorden, ungefär 3 veckor efter du planterat. Näringen i påsjordens räcker alltså ungefär 3 veckor efter plantering. Däremot om du blandat det med kogödsel, håller det längre. Det kan du bland annat göra med egen kompost eller hönsgödsel.

Skötsel för dina plantor i pallkragen

Självklart kommer dina plantor behöva bra skötsel och bevakning medan de växer. Du behöver bland annat gödsla och vattna en del. Alla plantor kräver olika slags skötsel beroende på vad för växt det är du planterar.

  • När växterna börjat växa kommer de att behöva mycket vatten. Om du vattnar med en vattenslang bör du inte ha för hård stråle. Du bör vattna regelbundet och ett bra alternativ är att använda en strilad vattenkanna.
  • Att ha en tunna eller hink i närheten som samlar upp regnvatten är att rekommendera. Du tilldelar då dina plantor mjukt solvatten som är väldigt bra för dem.
  • Se till att ha en bra dränering vid pallkragen. Om det regnat väldigt mycket är det bra att se till så allt vatten har runnit bort. Om vattnet ligger kvar kan dina växters rötter inte få tillräckligt med syre.

Tips på olika saker du kan odla i pallkragen

I en pallkrage kan man odla det mesta. Du kan odla allt ifrån blommor, bär, fruktträd och grönsaker. Om du precis börjat med odling så tipsar vi dig att inte ta åt dig alltför stora projekt på direkten. Börja med något lite enklare som inte kräver mycket tid. Det är viktigt att du fortfarande har kvar odlingsglädjen!

Kryddor

Kryddor är väldigt enkelt att odla och lätta att underhålla. Det är dessutom väldigt fina att titta på och kan komma till god användning under matlagning. Se till att skörda regelbundet för att hålla växterna friska.

Plocksallad

Plocksallad är en annan växt som är väldigt enkel att odla och sköta om. Om du sår ett frö på våren kan du sedan gå och plocka blad för blad hela sommaren. Nya blad kommer växa ut så fort de gamla skördas!

Svarta och röda vinbär

Om du istället är intresserad av att odla bär i din pallkrage så är svarta och röda vinbär väldigt enkla att odla. Du kommer få mycket smakrika bär som både är goda och rika på C-vitamin.

Lämna en kommentar