Köpa batteridriven gräsklippare: kortslutning eller succé?

Köpa batteridriven gräsklippare – En välskött gräsmatta förhöjer de flesta hus och trädgårdar. Nyckeln till att ha en riktigt välvårdad, grön och fin gräsmatta är givetvis vilken gräsklippare man använder. Tidigare har flest gräsklippare körts på fossila drivmedel som varken är bra för miljön eller plånboken. Dessutom är de traditionella maskinerna oftast tyngre och svårare att hantera, för att inte tala om ljudnivån.

Tankar inför ditt köp

Det finns såklart olika aspekter att ta hänsyn till när det kommer till vala av gräsklippare. Det första man kan börja fundera på är såklart vilken storlek man har på gräsmatta, det avgör i sin tur bland annat vilken batteritid man kommer sikta på vid sitt köp. Numera är det också väldigt vanligt att man köper en serie av samma tillverkare när det kommer till elverktyg som skruvdragare, grästrimmers etc där man kan dela samma batterityp och därmed inte behöva köpa nya batterier till varje produkt. Flera av dessa tillverkare har också otaliga maskiner för trädgårdsbruk som bland annat häcksaxar, motorsågar, slytrimmers eller just gräsklippare. Så det kan också vara väl värt att fundera på om man vill investera en lite större peng för att få kompatibilitet med samma batteri mellan de olika maskinerna.

Andra tänkvärda aspekter vid val av gräsklippare är lite beroende på hur noga man är eller hur mycket mer jobb man vill skapa. Det finns till exempel gräsklippare med uppsamlare (som det klippta gräset hamnar i automatiskt) eller gräsklippare utan, det är ofta en smaksak men kan vara skönt att slippa kratta upp högar av gräs. Olika typer av gräsklipparfunktioner finns också, det vill säga hur maskinen faktiskt klipper gräset. Det kan vara en cylinderklippare eller en rotorklippare som avgör hur kvaliteten på själva gräsklippningen blir. Finkännare har ofta både och eftersom en rotorklippare kan klippa högre gräs och ofta inte har någon gräns för hur högt gräs den klarar medan en cylinderklippare kan ses mer som en finputsare som man kan använda oftare under säsongen.

Vilken ska man välja?

När man väl bestämt sig för vilket behov man har kan det fortfarande finnas en djungel av alternativ och man känner sig då ofta rådvill och oviss. Flera olika hus- och villatidningar eller andra konsumenttjänster gör ofta breda och många tester av gräsklippare inför varje ny säsong. Det kan vara en god idé att läsa på lite olika undersökningar för att få den mest rättvisa bilden av de aktuella säsongerna.

I de populära testerna brukar man mäta klippmått (det vill säga hur brett ”spår” gräsklipparen gör och vilka höjder man kan ställa in klipparen på), batteritid (alltså hur lång tid du kan köra gräsklipparen med kontinuerlig klippning på en och samma laddning), vikt och decibelnivå. Ibland har man med lite övriga punkter som handlar om komfort, som till exempel hur justerbar höjden på handtaget är, uppsamlingsförmåga och volym på uppsamlaren. De två sistnämnda avgör ju givetvis inte hur bra gräsklipparen faktiskt klipper men det kan förhöja din användarupplevelse enormt varför det faktiskt bör vägas in i helheten.

Övrigt

Sammanfattningsvis kan man konstatera att de batteridrivna alternativen till gräsklippare blir fler och fler eftersom många leverantörer av elverktyg nu tar marknadsandelar från de traditionella gräsklipparleverantörerna. För dig som konsument är det oerhört fördelaktigt då det dels ger dig ett brett utbud och sortiment men också bidrar till gynnsam prisutveckling i vissa fall och i de flesta fall även bidrar till bättre och säkrare gräsklippare eftersom konkurrensen blir större.

Om du går i tankar att köpa en ny batteridriven gräsklippare så fundera över ditt behov, hur stor gräsmattan är och hur ofta den ska klippas. Om du är nöjd med att gräsmattan blir klippt eller om du är perfektionist avgör också lite vilken prisnivå du hamnar på, kvalitet kostar ofta lite mer men det är inte säkert att det är viktigast för just dig.