Hur man startar en trädgård – 10 steg till trädgårdsarbete för nybörjare

Hur man startar en trädgård – Letar du efter sätt att skapa en trädgård? Det här inlägget tar upp grunderna för trädgårdsarbete och ger dig länkar till mer information. Jag hoppas att detta hjälper dig att trädgårdsarbeta med självförtroende och att ha roligt när du gör det. Du kommer att kunna smaka på några av de godaste frukter, grönsaker och örter som du någonsin har ätit.

1 – Bestäm dig för vad du vill odla i din hemträdgård.

Regel 1 – Odla inte en gröda som du inte vill äta. Koncentrera dig på de grönsaker, frukter och örter som din familj älskar mest.

Se till att de bästa valen är lämpliga för ditt område. Ta reda på din trädgårdszon och beräknat datum för första och sista frost. Om möjligt, prata med framgångsrika trädgårdsmästare i ditt område för att ta reda på vilka grödor som växer bra och vilka som inte gör det.

Höga temperaturer och grödor som tar mer än 100 dagar att mogna i min nordliga trädgård är ett risktagande. Vi älskar vattenmelon, men vi föredrar Blacktail Mountain-sorter (70 dagar) framför Carolina Cross (90 dagar). Amber, en trädgårdsmästare från söder, har problem med grödor som ärtor som föredrar svalare temperaturer och vinrankor som gurkor som är känsliga för mjöldagg vid hög luftfuktighet.

Du behöver inte ha en stor trädgård om du har ett begränsat utrymme.

Vill du odla tillräckligt med grönsaker för att kunna äta dem färska eller för att lagra dem? Vissa grönsaker kan lagras mycket lätt.

2 – Välj en plats för att starta din trädgård

För att de flesta frukter och grönsaker ska kunna växa behöver de stå i fullt solljus minst fem timmar per dag. Delvis skuggade växter ger grönt, rotfrukter och örter. Trädgårdar i söder kan gynnas av eftermiddagsskugga, medan trädgårdar i norr behöver full sol.

Tänk på hur du ska ta dig till trädgården för att vattna, plocka och ta hand om dina växter. Undvik frostfickor och områden med starka vindar. Dessa är låga områden där frost kan sätta sig.

Var medveten om vilda djur, husdjur och barns lekplatser. Vår grannes hund brukade slumpmässigt komma och springa genom vår trädgård när vi flyttade in. Detta var mycket svårt för nya plantor. Vi planerar därefter för de vilda kaniner och hjortar som besöker oss nu när hunden är borta.

3 – Planera dina trädgårdsbäddar

När du har bestämt var din trädgård ska ligga väljer du vilken typ och storlek av trädgårdsbäddar du vill ha. Upphöjda trädgårdsbäddar kan vara svårare att underhålla och de torkar snabbare. Sänkta bäddar kan användas i torra områden för att samla upp eventuell fukt.

I stället för att plantera enskilda rader kan du överväga att plantera block av växter eller till och med hela rabatter i din trädgård. Bädden bör vara ungefär 3-4 fot bred. Den ska vara tillräckligt smal för att man ska kunna nå mitten från båda sidor. Du ska inte frestas att klättra in i bädden och komprimera den.

Placera växterna i rader i trädgårdsbäddarna. Målet är att maximera utrymmet och minimera antalet gångvägar. Detta sparar pengar och tid genom att du inte behöver tillsätta gödsel eller jordförbättringar i planteringsområdet. För att locka till sig nyttiga insekter och öka avkastningen kan du använda kompanjonväxter.

Börja i liten skala och ge dina växter tillräckligt med utrymme för att växa. Även om frön och transplantat kan vara små kan fullvuxna plantor bli ganska stora. Växter som är för trånga har svårare att trivas. En välskött trädgård kan ge lika många eller fler plantor än en dåligt skött trädgård.

Kvadratiska eller rektangulära bäddar är mest populära, men din fantasi och dina byggkunskaper sätter gränser. Även om de flesta upphöjda bäddar är rektangulära kan du plantera din trädgård med hjälp av andra föremål, t.ex. gamla avloppsrör eller vattentankar för boskap.

4 – Investera i grundläggande trädgårdsredskap

Att arbeta i trädgården kan vara en rolig och trevlig upplevelse med rätt verktyg. För att hacka råa morötter behöver du inte en smörkniv. Du bör inte använda några slöa, bräckliga verktyg i din trädgård. Till grundläggande trädgårdsutrustning hör bland annat följande:

  • Trädgårdshacka
  • Jordkratta
  • Lövkratta
  • Trädgårdsspade eller spade med D-skaft
  • Handverktyg
  • Undvik billiga plastverktyg.

Besök ditt lokala trädgårdscenter eller loppmarknader för att hitta fynd av metallverktyg. För att minska skaderisken bör du se till att du får rätt verktyg.

Med ett bra verktyg sparar du tid, ansträngning och din rygg. Använd verktygen med försiktighet, som du skulle använda en kniv.

5 – Testa din jord

Du måste känna till jorden i din trädgård innan du kan börja plantera eller bygga rabatter.

Är du osäker på om din jord är sur, alkalisk eller neutral? Använder du sand, lera eller silt? Eller en blandning av båda? Finns det några markföroreningar från närliggande byggnader, vägar eller andra källor? Är den rik på basiska näringsämnen?

En del av dessa egenskaper kan lätt fastställas genom att helt enkelt titta på jorden. Vissa kan kräva professionella laboratorietester eller tester i hemmet. Blyföroreningar kan orsakas av gammal färg på hus eller vägar med tung trafik.

Trädgårdsgrödor föredrar en jord med ett pH-värde på 7 (neutralt). Vissa trädgårdsväxter gillar dock jord som är något sur (potatis) eller alkalisk (brassicas). Det är viktigt att ha balanserade näringsnivåer och organiskt material.

6 – Skapa din egen jord

Du kan antingen skära gräsmattan i små bitar och återanvända den eller sprida lite tidningspapper eller kartong ovanpå för att täcka den. Även om det är bäst att förbereda på hösten behöver du inte sluta börja på våren.

Den bästa jorden för växter är rik på organiskt material och djup, väldränerad jord. Bra trädgårdsjord är avgörande för god grönsaks- och fruktproduktion.

Du kommer att kunna uppskatta hälsosam jord år efter år när du väl har startat en trädgård. Frisk jord innebär livfulla växter som är friska och motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar.

7 – Hur man väljer de bästa fröna och transplantorna

Artikeln ” 10 Heirloom fröföretag du inte vill missa” innehåller mina favoritkällor för frön. Dave’s Garden Watch Dog kan vara ett bra ställe för dig att titta på ett företag innan du gör en beställning.

Schemat för fröstart hjälper dig att avgöra vilka växter som kan sås direkt i din trädgård och vilka växter som fungerar bäst som transplantat. Du måste starta dina egna frön om du vill odla vissa sorter, särskilt arvegodsvarianter. Det är också ett bra sätt att spara pengar genom att starta egna transplantor.

Se min uppsättning för fröstart och mer information om tomatförädling i .

De här tipsen hjälper dig att identifiera de bästa växterna i plantskolan om du inte är redo att börja odla transplantat.

Du bör välja krukor som är ungefär lika stora som din planta. Växter som är för stora för sina krukor kommer att vara mer mottagliga för rotbindning, vilket är när rötterna växer i cirklar och trasslar in sig i krukan.
Var uppmärksam på tecken på stress som gula blad eller insektsskador. Många butiker erbjuder nu säsongsbetonad växtförsäljning i sina partier. Bakad asfalt kan vara hårt för plantor även med regelbunden vattning.
Fråga om dina frön eller plantor har besprutats eller behandlats med potentiellt farliga kemikalier som neonikotinoida insekticider. Du vill inte att växterna ska skada pollinatörer, som är viktiga för fruktsättningen i din trädgård.

8 – Skötsel av växter

Många fröpaket och transplantationsbehållare innehåller grundläggande instruktioner för plantering. När du har gjort all forskning kan du bara hoppa in och börja plantera. Ge det ett försök och du lär dig allt eftersom.

Riktlinjer för plantering i din trädgård.

Om förpackningen anger något annat, plantera fröna på minst 3 gånger fröets djup. Vissa frön kräver ljus för att kunna gro.
Transplantat ska planteras på samma djup som de stod i sin kruka. Tomater kan planteras längre eller till och med grävas in. Se ” Hur man odlar (massor av) tomater ekologiskt”.
För att plantera värmeälskande växter som tomater, gurkor och okra, vänta tills frostrisken är över.
Yngre plantor är mer känsliga för att skadas än äldre, så det är viktigt att de skyddas eller härdas innan de placeras utomhus.

9 – Vårda din trädgård

Ett gammalt ordspråk säger att ”det bästa gödningsmedlet är trädgårdsmästarens skugga”. Om tiden är ett problem är det värt att titta på bondemarknaden eller välja sådant som kräver lite underhåll, till exempel groddar och örter. Den tid som krävs för att ta hand om dina växter varierar beroende på deras storlek.

Använd en skrapa för att sno ogräs som marktäckare, mat eller medicin.

Tumregeln när du vattnar dina växter är att ge dem cirka 1 tum per vecka under växtsäsongen. Du kommer att behöva vattna din trädgård om regnet upphör.

För mycket vatten är lika illa som för lite. Kontrollera alltid din jord innan du öppnar kranen eller slår på regntunnorna . För mycket jord kan leda till att rötter och frön ruttnar. Kompostte och bladfoder kan läggas till i samband med vattningen för att ge växterna extra näring samt en hälsosam dos mikrober.

Växter som är stressade eller saknar näring är mer attraktiva för insekter. Dina problem med skadedjur bör vara minimala om du har välnärda och friska växter. Det finns en organisk lösning för de flesta skadedjursproblem. Varför skulle du använda kemikalier på mat som du själv har odlat?

10 – Njut av din skörd

För bästa kvalitet bör du skörda grödorna så snart de är mogna. Bladgrönsaker som sallad kan ”klippas och komma igen”, vilket innebär att du kan klippa av bladen så att de växer igen för en ny skörd.

Plocka bönor och ärtor varannan till var tredje dag. Sockermajs skördas när kolvarna är fulla och silket är mörkt. Du kan antingen skörda tomater och paprika gröna eller låta dem mogna tills de når sin fulla sötma och smak.

Smakerna når sin höjdpunkt när morgondaggen har försvunnit men innan eftermiddagsvärmen sätter in. Du kan prova och välja vad du tycker bäst om. För tips om skörd och förvaring, se Hur man odlar och tillagar näringsrika livsmedel.

Trädgårdsarbete är min favorithobby eftersom det alltid finns nästa år även om det inte går som planerat. Det finns många sätt att göra nästan allting på. Men du kommer aldrig att veta vilken metod som är bäst för din trädgård och vad du tycker bäst om förrän du faktiskt provar den. Du kan alltid försöka igen om en gröda/växt inte trivs första gången den planteras. Eftersom olika sorter trivs i olika miljöer försöker jag hålla en gröda igång i minst tre år till innan jag ger upp.