Allt inför din trädgårdsskötsel

Alla med trädgård vill se den vacker och blomstrande året om, men det är lättare sagt än gjort. Olika växter trivs olika bra i jorden beroende på årstid och klimat och det är viktigt att du skördar och gödslar under rätt årstid för att dina växter ska må som bäst.  

I denna artikel kommer vi gå igenom allt du behöver veta inför din trädgårdsskötsel och även bjuda på några smarta nybörjartips om det är första gången du har hand om en trädgård! 

1. Bestäm vad som verkligen behövs  

Hur vill du att din trädgård ska se ut? Ska det vara ett mysigt och skönt utrymme med ett fåtal växter där alla kan få ro, eller är det istället en lekplats för barnen som är huvudfokus med större träd runt omkring? Bestäm vad som är prioritet och hur mycket tid du är beredd på att lägga på din trädgårdsskötsel för att inte ta dig vatten över huvudet. 

2. Börja röja 

Om du har mycket ogräs som behövs tas bort från din trädgård så är det bra att börja röja så fort tiden finns för det. Det kan vara allt från buskar till mindre träd som du först och främst behöver klippa ner, och sen få bort från trädgården.  

För att spara tid så kan du anlita en firma som hämtar trädgårdsavfallet från dig och gör sig av med allt. Trädgårdsavfall Stockholm är perfekt om du bor i huvudstaden eller i närområdet. Du kan också hyra in en container om du vet med dig att det kommer behövas för att röja bort allt ogräs. 

3. Köp rätt växter 

Det kan vara roligt att gå runt i blomsterhandeln och välja dina växter helt på måfå, men det är lätt hänt att det då blir dyrare än vad som först var tanken och du får heller inte en rätt planerad trädgård. Välj istället växter som passar för det klimat som de kommer att vistas i och blomster som du vet med dig att du kommer ha tid att ta hand om. Om du exempelvis vet med dig att du inte har de grönaste fingrarna så kan du välja vinterväxter som klarar sig så gott som själva eller olika buskar. 

Ett annat tips är att inte plantera dina växter i krukor. Detta då jorden i krukan lättare torkar ut, vilket resulterar i att näringen i blomman tar slut snabbare. I takt med att blomman växer blir även rötterna större. Du kommer därför behöva plantera om dina växter årligen till större krukor, någonting du slipper om du planterar ned dem direkt i jorden. 

4. Hur stor gräsmatta ska du ha? 

De flesta med trädgård väljer även att plantera en gräsmatta. Hur stor gräsmatta du tänkt plantera beror till stor del på hur mycket tid du kommer ha till din trädgårdsskötsel, men även storleken på din trädgård. En gräsmatta växter fort, speciellt under sommaren och du kan komma att behöva klippa den veckovis för ett fint och friskt resultat.  

5. Spara pengar: dela med er  

Ett tips är att du och dina grannar kan dela med er av den trädgårdsutrustning som ni har. Alla behöver kanske inte ha en varsin gräsklippare, häcksax och motorsåg. Det är inte bara mer ekonomiskt för er alla, det sparar även på mycket plats i din trädgård som annars hade tagits upp av dessa saker.  

Med detta sagt så vill vi säga varmt lycka till inför det lilla trädgårdsäventyr du har framför dig!  

Lämna en kommentar